Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Publieke WOII Schuilplaatsen Groot Gent

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Details van de legers:

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links











































Beschrijving van bruggenhoofd Gent.

Gedetailleerde beschrijving van de bunkers en hun bewapening.

Een overzicht van enkele steeds terugkomende zaken. Hieronder de soms aangebrachte steunen om de schietgaten af te schermen met draad.

Enkele terugkomende specifieke details van de bunkertjes.

Steunen om schietgaten te beschermen met draad

De bunkers waarbij het onderstaande werd toegepast, waren zeer beperkt op de linie. Op basis van bouwplannen, zijn het er 3.

Het waren allen bunkers die grotendeels ingewerkt zaten in grondheuvels en waarvan het cruciaal was de schietgaten extra te beschermen tegen naderende vijanden.

Bij deze bunkers ging men met een aantal metalen profielen een extra draadafspanning maken voor deze schietgaten zodat deze zelf totaal vooraan niet bereikbaar waren van buitenaf.

Deze staven waren deels recht onderaan en dan steeds met een boogvorm afbuigend naar de bovenzijde toe. De mate waarin deze afbogen, was specifiek voor elk van de bunkers.

De staven (rechthoekige profielen) waren 15 cm diep en 10 cm breed. Onderaan zaten deze in de grond ingegraven over een kleine meter diepte.

Dan waren er om de 25 cm gaten waardoor ronde draden zaten die zo moesten als en gewone omheining, het naderen van de schietgaten van vooraan de bunker, onmogelijk maken.

De bunkers op de linie waar deze situatie zeker zo was, zijn:

Bunker Av10 te Gijzenzele.

Zie ziet heel duidelijk hoe er voor het schietgat in feite iets of wat een kuil zat, afgesloten van de bereikbare voorzijde met een afspanning en draad.

Op de oude foto rechtsonder zie je met heel wat moeite nog iets of wat zo een beugel achter de meest rechtse Duitse soldaat op de foto, vooral onder zijn handen zie je duidelijk nog zo een dergelijke steunpaal.

Oude foto: Detail uit grotere foto. (Collectie Peter Taghon)

Bunker A21 te Baaigem.

Ook deze bunker was zeer identiek qua opbouw met de bunker Av10 te Gijzenzele.

Bunker A25 te Moortsele.

Deze zeer unieke bunker met 2 kamers op verschillend niveau had ook zo een bescherming van zijn schietgaten die beiden om een verschillende hoogte op het terrein uitkeken.

Binnen bouwproject A op Kwatrecht - Melle is ook deze schets van dit paal terug te vinden. Het is in feite wel logisch omdat in dit project ook 2 bunkers zaten die langs 2 zijden verscholen zaten in een berm grond, namelijk de bunkers C18 en Av14. Geen van beiden werd echter om een onbekende reden in praktijk met die bijkomende verdediging voorzien zoals u alvast zelf kan vaststellen op de foto hier rechtsonder. Ook is op hun detailplannen deze structuur niet te zien.
Links: Av14 te Kwatrecht - Rechts: C18 te Kwatrecht zoals deze gespot kon worden voor de meidagen '40 (Oude foto: Technische Anlagen Belgische Befestigungen)

Originele plannen: Koninklijk Legerachief - De Moskou-archieven